Mondmaskers in het openbaar vervoer

Mondmaskers in het openbaar vervoer

Mondmaskers-in-openbaar-vervoer

In verband met de covid-19 pandemie rijdt er sinds 16 maart veel minder openbaar vervoer in Nederland. Inmiddels neemt het aantal corona besmettingen in Nederland af, daarom heeft het kabinet besloten om het aantal reisbeperkingen te versoepelen. Per 1 juni gaat het openbaar vervoer weer volgens de normale dienstregeling rijden. Door de verwachte drukte in het ov is het erg moeilijk een afstand van anderhalve meter te waarborgen. Daarom zijn reizigers van 13 jaar en ouder verplicht een ‘niet-medisch’ mondkapje te dragen. Het dragen van een mondkapje is niet om u zelf te beschermen maar meer om anderen niet ziek te maken. Volgens de regels heeft u bij elke reis in het ov een nieuw mondmasker nodig. Reist u bijvoorbeeld 1 keer in de ochtend en 1 keer in de middag, dan zijn 2 nieuwe mondkapjes vereist. Wanneer een reiziger geen mondkapje draagt kan er een boete van €95,- opgelegd worden. Het is niet mogelijk om op elk treinstation mondkapjes te kopen, daarom is het van belang om het mondmasker voorafgaand aan uw reis aan te schaffen.

Welke mondmaskers in het ov


Voor het gebruik in het openbaar vervoer zijn niet-medische mondkapjes zonder filter, bijvoorbeeld van katoen, voldoende. Het is van belang dat medische mondmaskers beschikbaar blijven voor de zorg. Welke mondkapjes zijn medisch? Het gaat dan om medische mondmaskers, zoals de FFP2-kapjes of chirurgische mondneusmaskers, type IIR. Om mondmasker schaarste in de zorg te voorkomen wordt er verzocht om deze typen mondkapjes niet te kopen.

Hoe zet je een mondmasker op en af?

Het opzetten, dragen, en afzetten moet zorgvuldig worden gedaan om hygiëne te waarborgen. Was uw handen met water en zeep voordat u het mondkapje opzet. Raak de binnenkant niet aan. Gebruik de touwtjes of elastieken om het mondkapje op te zetten. Zorg dat het masker goed aansluit op het gezicht en de neus en mond bedekt zijn. Probeer tijdens het dragen het mondmasker zo min mogelijk aan te raken, en raak ook uw gezicht niet aan bij het op- en afzetten. Wanneer u het mondkapje wilt afzetten is het noodzakelijk om opnieuw uw handen van tevoren te wassen met water en zeep. Gebruik de elastieken of touwtjes om het mondkapje af te zetten. Raak ook bij het afzetten de binnenkant niet aan. Gooi vervolgens de mondkap weg bij het restafval. Het is belangrijk om schone en gebruikte mondmaskers apart van elkaar te bewaren. Stop ze daarom niet los in uw zak of tas. Daardoor zouden virussen zich makkelijker kunnen verder verspreiden en dit willen we voorkomen. Voor meer informatie over het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer verwijzen wij u graag naar de overheidspagina ‘veel gestelde vragen over het gebruik van mondkapjes’.

Heeft u vragen over dit artikel of wilt u mondkapjes bestellen? Neem gerust contact op, of bekijk ons assortiment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WhatsApp chat